Podpora kupcem
Pišite nam
Čim prej, ko je mogoče, vendar sejati v dovolj segreta in suha tla. Poletna setev, je v primerjavi s spomladansko setvijo, zaradi neugodne preskrbe z vodo povezana z velikim tveganjem, zato je ne priporočamo za suhe lege. Pozne setve po silažni koruzi so smiselne le na lažjih do srednjetežkih tleh.
Naj bo srednje fino pripravljeno.To preverimo s tako imenovanim »testom za dva evra«.
Na njivi, določimo parcelico velikosti 40 x 60 cm Na njej mora biti približno prisotnih 20 grudic v velikosti 2 evrskega kovanca. Takrat govorimo o dobro pripravljenem setvišču za travnodeteljne mešanice.
Po žitih priporočamo, zaradi snežne plesni, oranje do<15 cm in površinsko obdelavo tal do globine 5 do 8 cm.
K zmanjševanju tveganja generalno priporočamo strnjeno setev (drill setev). Globina in pritisk lemeža mora biti naravnana na minimum in mora lepo teči za orodjem, ne sme pa biti nastavljen pregloboko. Direktna setev je prav tako mogoča.
Ostanek predhodnega pridelka, zlasti na voznih stezah, zna setvi škodovati, zato ga je potrebno odstraniti.
Govorimo o dobro pripravljenem setvišču za travnodeteljne mešanice.
Po žitih priporočamo, zaradi snežne plesni, oranje do <15 cm in površinsko obdelavo tal do globine 5 do 8 cm.
Upoštevamo odlagalno globino 1-2 cm. Pri sušnih razmerah in lahki tleh stremimo k globini 2 cm.
Grudasta setev: spodbuja rast detelj, globlja setev pa trav.
Pri setveni količini vedno upoštevate dane pogoje. Izredni pogoji, kot so višja lega ali slabši pogoji, zlasti sušni, povišamo setveno količino za 25%.
Pri poletni setvi ne priporočamo aleksandrijske detelje.
Vedeti moramo, da je za vznik intenzivnega in srednje intenzivnega travnika, koristno pognojiti s približno 20-25 kg dušika na hektar (lahko je v obliki gnojevke pred setvijo). Priporočamo redčenje gnojevke z vodo (1:1 razredčena z vodo). Gnojevke ne uporabljati v vročini in sušnih razmerah.
Potrebe travnika po gnojilih/ha:
Optimalna višina rezi 5 do 7 cm.
Piškotke uporabljamo z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberi več.